W dniu 1 stycznia 2016 roku weszły w życie nowe przepisy dotyczące nieprzetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego, zatem i tych, które produkowane są w pszczelarstwie. Obejmują one: 1. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2015 roku (Dz. U. poz. 1703) w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej, 2. Ustawę z dnia 9 kwietnia 2015 r. (Dz. U. z 2015 r. poz. 699) o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz niektórych innych ustaw.
Pierwszy przepis określa na nowo m.in. wymagania weterynaryjne, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pszczelich nieprzetworzonych przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej oraz wymagania weterynaryjne dla miejsc prowadzenia sprzedaży bezpośredniej tych produktów. Drugi wprowadził istotną zmianę polegającą na zaliczeniu przychodów z realizowanej przez rolników (w tym pszczelarzy) tzw. sprzedaży bezpośredniej do przychodów z innych źródeł w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz na wprowadzeniu możliwości ich opodatkowania w formie uproszczonej, tj. ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych przy zastosowaniu stawki 2% przychodów.
Jeśli chodzi o sprzedaż bezpośrednią produktów pszczelich nieprzetworzonych oraz ich opodatkowanie, to przepisy powyższe niewiele zmieniają sytuację dla małych pasiek do 80 rodzin pszczelich. Dla tych pszczelarzy wymagane jest pozwolenie weterynaryjne (decyzja) zezwalające na sprzedaż bezpośrednią i książeczka zdrowia z aktualnym wpisem lekarskim, upoważniającym do prowadzenia sprzedaży produktów żywnościowych. Istotną zmianą jest pisemne powiadomienie właściwego lekarza weterynarii na terenie którego odbywa się sprzedaż, o zamiarze sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich nieprzetworzonych na 7 dni przed sprzedażą. W piśmie tym należy podać:
Sprzedaż bezpośrednia produktów pszczelich może być dokonywana przez inny podmiot prowadzący taką działalność, jeżeli:
Rozporządzenie ministra rolnictwa z 2016 roku dotyczy także technologii pozyskiwania produktów pszczelich i pomieszczeń, w których te produkty wydobywamy i przechowujemy. Pomieszczenia spełniać powinny warunki higieniczne, posiadać bieżącą wodę. W czasie prac przy produktach pszczelich obowiązuje odpowiedni ubiór. Pomieszczenia i warunki pracy pszczelarza, przy pozyskiwaniu produktów pszczelich, posiadanie aktualnej książeczki zdrowia i decyzji pozwalającej na sprzedaż bezpośrednią, poddawane są kontroli weterynaryjnej.