- Szczegóły
Zdarzają się sytuacje, kiedy dochodzi do procesów fermentacyjnych miodu. Konsumenci miodu pytają często dlaczego tak się dzieje. Do procesów fermentacji dochodzić może przede wszystkim w miodach zebranych wczesną wiosną i miodach pozyskanych z późnych zbiorów np. nawłociowych, wrzosowych. W szczególności dotyczy to miodu rzepakowego, który zawiera w swym składzie dużo glukozy i aminokwasów.
Czytaj więcej: Sfermentowany miód
Napisz komentarz (4 Komentarze)- Szczegóły
Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Powstaje z surowców roślinnych, tj. nektaru i spadzi, przetwarzanych przez pszczołę miodną. Profesor dr hab. Valery Isidorov z Zakładu Chemii Środowiska, Uniwersytet w Białymstoku i dr hab. inż. Sławomir Bakier z Zakładu Techniki Rolno-Spożywczej, Politechnika w Białymstoku zidentyfikowali w miodzie całą grupę substancji, o których wcześniej nie było doniesień w publikacjach naukowych.
Czytaj więcej: Tajemnice miodu
Napisz komentarz (0 Komentarzy)- Szczegóły
Kiedy przed laty archeolodzy odkryli na rzymskim Forum Romanum nienaruszony grobowiec dziewczynki, zauważyli w rogach tego grobowca amfory z charakterystycznie wydłużonymi szyjkami, przypominającymi szyje łabędzie. Niezwykle ciężkie, wypełnione czymś po brzegi naczynia wzięto do laboratorium. Po otworzeniu pierwszej amfory okazało się, że u wylotu cienkiej szyjki utworzyła się woskowa powłoka chroniąca to, co znajduje się we wnętrzu. Wosk usunięto niezwykle delikatnie i po chwili zapachniało miodem.
Czytaj więcej: Długowieczność miodu
Napisz komentarz (0 Komentarzy)- Szczegóły
Produkty pszczele - miód i jego przetwory. Pszczoły cenione są nie tylko ze względu na produkcję miodu, ale również za wszelkie jego przetwory, które mają szerokie zastosowanie w życiu zdrowotnym człowieka. Do najważniejszych z nich należą: kit pszczeli (propolis), mleczko pszczele , pyłek , pierzga , wosk i jad pszczeli.
Czytaj więcej: Produkty pszczele
Napisz komentarz (0 Komentarzy)Strona 2 z 3