Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

sfermentowany miódZdarzają się sytuacje, kiedy dochodzi do procesów fermentacyjnych miodu. Konsumenci miodu pytają często dlaczego tak się dzieje. Do procesów fermentacji dochodzić może przede wszystkim w miodach zebranych wczesną wiosną i miodach pozyskanych z późnych zbiorów np. nawłociowych, wrzosowych. W szczególności dotyczy to miodu rzepakowego, który zawiera w swym składzie dużo glukozy i aminokwasów.

Napisz komentarz (4 Komentarze)

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

miódMiód jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Powstaje z surowców roślinnych, tj. nektaru i spadzi, przetwarzanych przez pszczołę miodną. Profesor dr hab. Valery Isidorov z Zakładu Chemii Środowiska, Uniwersytet w Białymstoku i dr hab. inż. Sławomir Bakier z Zakładu Techniki Rolno-Spożywczej, Politechnika w Białymstoku zidentyfikowali w miodzie całą grupę substancji, o których wcześniej nie było doniesień w publikacjach naukowych.

Napisz komentarz (0 Komentarzy)

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

długowieczność mioduKiedy przed laty archeolodzy odkryli na rzymskim Forum Romanum nienaruszony grobowiec dziewczynki, zauważyli w rogach tego grobowca amfory z charakterystycznie wydłużonymi szyjkami, przypominającymi szyje łabędzie. Niezwykle ciężkie, wypełnione czymś po brzegi naczynia wzięto do laboratorium. Po otworzeniu pierwszej amfory okazało się, że u wylotu cienkiej szyjki utworzyła się woskowa powłoka chroniąca to, co znajduje się we wnętrzu. Wosk usunięto niezwykle delikatnie i po chwili zapachniało miodem.

Napisz komentarz (0 Komentarzy)

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

produkty pszczeleProdukty pszczele - miód i jego przetwory. Pszczoły cenione są nie tylko ze względu na produkcję miodu, ale również za wszelkie jego przetwory, które mają szerokie zastosowanie w życiu zdrowotnym człowieka. Do najważniejszych z nich należą: kit pszczeli (propolis), mleczko pszczele , pyłek , pierzga , wosk i jad pszczeli.

Napisz komentarz (0 Komentarzy)
Jesteś tutaj: Home Miód