Sfermentowany miód

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

sfermentowany miódZdarzają się sytuacje, kiedy dochodzi do procesów fermentacyjnych miodu. Konsumenci miodu pytają często dlaczego tak się dzieje. Do procesów fermentacji dochodzić może przede wszystkim w miodach zebranych wczesną wiosną i miodach pozyskanych z późnych zbiorów np. nawłociowych, wrzosowych. W szczególności dotyczy to miodu rzepakowego, który zawiera w swym składzie dużo glukozy i aminokwasów.

Miód ten bardzo szybko krystalizuje. Zebrany za wcześnie jest nie w pełni dojrzały. Wówczas może dojść do sytuacji, że „rośnie” jak ciasto drożdżowe i wylewa się ze słoika.

Tak się dzieje, kiedy zamknięty szczelnie w słoiku nie ma możliwości odparowania nadmiaru wody. Z tych względów po odwirowaniu płynnego miodu należy przechowywać miód rzepakowy w ciepłym i suchym pomieszczeniu, umożliwiając odparowanie wody. Miód rzepakowy po skrystalizowaniu nigdy nie fermentuje. Jest bowiem w pełni dojrzały.

Podobne właściwości fermentacyjne wykazuje miód nawłociowy, który nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Przypuszczam, że zawiera także dużo glukozy.

W roku 2010 pozyskałem miód wrzosowy. Galaretowata konsystencja tego miodu powoduje, że bardzo trudno jest odwirować ten miód z plastrów. Jeszcze trudniej oczyścić z drobin, zanieczyszczeń. Nie chce przepłynąć przez drobne sitko w formie stożka. Ponieważ nie przelewał się przez sitko, drewnianą łyżką przepychałem ten miód do wiadra. Nastąpiło zapowietrzenie się miodu, w którym było dużo pęcherzyków powietrza. Stało to się przyczyną fermentacji miodu. Miód ten zaczął wylewać się ze słoików. Zmuszony byłem wycofać miód ten ze sprzedaży.

Wydobycie miodu wrzosowego z plastrów pszczelich jest utrudnione. Konieczne staje się jego rozpulchnianie w komórkach plastrów i wielokrotne wirowanie. Powoduje to, że do miodu dostaje się pierzga i pyłek kwiatowy. W ciepłej temperaturze miód wrzosowy zacznie fermentować i wylewać się ze słoika. Pierzga i pyłek zawierają bowiem w swym składzie drożdże. Aby nie doszło do procesu fermentacji tego miodu, należy przechowywać go w lodówce bądź chłodnym miejscu.

Dodać należy, że spożycie miodu w którym rozpoczął się proces fermentacji (wylewanie ze słoików) nie szkodzi i nie zagraża zdrowiu. Niezmiernie ważne są warunki przechowywania miodu. W miodzie mogą bowiem znajdować się przetrwalniki grzybów. Skoro miód przechowywany jest w chłodnym i wilgotnym pomieszczeniu, wchłania wodę, która powoduje rozpoczęcie procesu fermentacji i „rośnięcie” miodu. Nie zaobserwowałem w wieloletnim doświadczeniu, aby procesy fermentacyjne zachodziły w miodach zebranych w miesiącu czerwcu i lipcu, pomimo często płynnej konsystencji tych miodów.

Jesteś tutaj: Home Miód Sfermentowany miód