Osłabiebie organizmu
- Szczegóły
- Opublikowano: 24 luty 2010
Osłabienie organizmu i zmniejszona odporność. Dobre efekty uzyskuje się stosując mieszaninę 250g miodu, 250ml soku wyciśniętego z liścia aloesu i 250ml czerwonego wina. Tak przygotowaną mieszaninę przechowuje się w lodówce.
Osłabione serce
- Szczegóły
- Opublikowano: 24 luty 2010
Osłabienie mięśnia sercowego. Zaleca się stosowanie miodu w dużych ilościach, najlepiej z mlekiem lub przegotowaną wodą - minimum 3 razy dziennie po 1 łyżce.
Przemiana materii
- Szczegóły
- Opublikowano: 24 luty 2010
Niewłaściwa przemiana materii. Dobre rezultaty uzyskuje się poprzez podawanie napoju przygotowanego z 2 łyżek miodu i soku z 1/4 cytryny na 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody. Pijanie takiego napoju doskonale sprawdza się również na poprawę cery.
Przeziębienie, kaszel
- Szczegóły
- Opublikowano: 24 luty 2010
W przeziębieniu, kaszlu stosuje się tzw. miód cebulowy, który uzyskamy w następujący sposób: 2-3 duże cebule drobno siekane, pół szklanki miodu - zmieszać i odstawić na 3-5 godzin. Następnie dodać 1 szklankę przegotowanej letniej wody - całość zmieszać i pozostawić na kolejne 3 godziny. Po tym czasie wyciśnięty miód cebulowy zlewamy do butelki.
Układ krążenia
- Szczegóły
- Opublikowano: 24 luty 2010
Choroby układu krążenia. Miód rozcieńczyć z sokiem ze świeżych buraków. Pić 3 razy dziennie po pół szklanki przy nadciśnieniu.
Zaburzenia żołądkowo-jelitowe
- Szczegóły
- Opublikowano: 24 luty 2010
Zaburzenia czynności żołądkowo-jelitowych. Zaleca się stosowanie surówek Przygotowanie: zmieszać i namoczyć 1-2 łyżki miodu, 3 łyżki płatków owsianych, 5-10 rozdrobnionych orzechów laskowych w 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Całość należy pozostawić na 1-2 godziny lub przygotować wieczorem i pozostawić na noc, w zależności od pory spożywania.
Zapalenie gardła
- Szczegóły
- Opublikowano: 24 luty 2010
Stany zapalne gardła - zaleca się płukanie gardła roztworem przygotowanym z 1 łyżeczki miodu w 1 szklance letniej, przegotowanej wody.
Syrop Heleny Modrzejewskiej - na zdrowe gardło.
Higienia w pasiece
- Szczegóły
- Opublikowano: 09 luty 2010
Higiena w pasiece polega na unikaniu wszystkiego co sprzyja rozwojowi chorób pszczelich i zapobiega zarażaniu się pszczół. Obejmuje ona całokształt warunków, które należy przestrzegać, aby utrzymywać rodziny pszczele w dobrym stanie zdrowia. Rozważając pojęcie higieny w pasiece należy uwzględnić następujące sprawy:
Podsumowanie sezonu 2009
- Szczegóły
- Opublikowano: 30 grudzień 2009
Przystępując do oceny sezonu 2009 pod kontem pszczelarstwa na Pomorzu należy rozważyć:
- Zdrowotność rodzin po zimowli i przebieg zimowli 2008/2009
- Wiosenny rozwój rodzin pszczelich
- Zbiory miodu