- Szczegóły
Rabunkiem nazywamy podbieranie przez pszczoły pokarmu innym rodzinom pszczelim i korzystanie z zapasów nagromadzonych w tych rodzinach. Rabunki obserwujemy najczęściej na wiosnę i jesienią. Jest to okres, kiedy nie ma pożytków w okolicy, bądź występują one w małych ilościach. Ustają one w okresie obfitości kwitnienia roślin dostarczających pszczołom nektar, rosę spadziową i spadź.
Czytaj więcej: Rabunki wśród pszczół i ich zwalczanie
Napisz komentarz (1 Komentarz)- Szczegóły
Higiena w pasiece polega na unikaniu wszystkiego co sprzyja rozwojowi chorób pszczelich i zapobiega zarażaniu się pszczół. Obejmuje ona całokształt warunków, które należy przestrzegać, aby utrzymywać rodziny pszczele w dobrym stanie zdrowia. Rozważając pojęcie higieny w pasiece należy uwzględnić następujące sprawy:
Czytaj więcej: Higienia w pasiece
Napisz komentarz (0 Komentarzy)- Szczegóły
Wychów matek pszczelich na własne potrzeby. W pasiekach mniejszych i średnich dobrze jest hodować matki pszczele na własne potrzeby.
Aby pozyskać dobrej jakości matki pszczele z własnej hodowli należy:
Czytaj więcej: Hodowla matek pszczelich
Napisz komentarz (1 Komentarz)- Szczegóły
Dlaczego wymieniamy matki pszczele? Czy jest to zabieg w pasiece opłacalny? Kiedy wymieniać matki pszczele? To pytania wymagające odpowiedzi. Każdy pszczelarz, także początkujący, powinien wiedzieć, że od jakości matki pszczelej zależy szybki rozwój rodziny pszczelej i doprowadzenie jej do dużej siły na pożytki wiosenne.
Czytaj więcej: Wymiana matek pszczelich
Napisz komentarz (0 Komentarzy)- Szczegóły
W pszczelnictwie najlepsze efekty zapewni wieloletnia praktyka w pasiece podparta solidną wiedzą teoretyczną. Celem każdego pszczelarza jest przecież pozyskiwanie maksymalnie produktów pszczelich w postaci miodu, wosku, kitu pszczelego i pyłku. Dobre wyniki osiągniemy prowadząc racjonalną pracę w pasiece poprzez:
Czytaj więcej: Pasieka - prace sezonowe
Napisz komentarz (0 Komentarzy)Podkategorie
Strona 4 z 4
- start
- Poprzedni artykuł
- 1
- 2
- 3
- 4
- Następny artykuł
- koniec