Długowieczność miodu
- Szczegóły
- Opublikowano: 27 styczeń 2011
Kiedy przed laty archeolodzy odkryli na rzymskim Forum Romanum nienaruszony grobowiec dziewczynki, zauważyli w rogach tego grobowca amfory z charakterystycznie wydłużonymi szyjkami, przypominającymi szyje łabędzie. Niezwykle ciężkie, wypełnione czymś po brzegi naczynia wzięto do laboratorium. Po otworzeniu pierwszej amfory okazało się, że u wylotu cienkiej szyjki utworzyła się woskowa powłoka chroniąca to, co znajduje się we wnętrzu. Wosk usunięto niezwykle delikatnie i po chwili zapachniało miodem.
Podsumowanie sezonu 2010
- Szczegóły
- Opublikowano: 10 listopad 2010
Gospodarka pasieczna na Pomorzu w 2010 roku - podsumowanie. Mijający rok 2010 jest charakterystyczny dla pszczelarstwa polskiego i Pomorza. Mroźna i przedłużająca się zima spowodowała dość znaczącą utratę rodzin pszczelich. Rodziny pszczele podkarmiane oszczędnie nie przetrwały z powodu braku pokarmu.
Szkodniki pszczele
- Szczegóły
- Opublikowano: 30 kwiecień 2010
Wyróżniamy szkodniki atakujące pszczoły i czerw oraz niszczące produkty pszczele, tj. wosk, zapasy miodu i pyłku.
1. Szkodniki atakujące pszczoły i czerw
Rabunki wśród pszczół i ich zwalczanie
- Szczegóły
- Opublikowano: 14 marzec 2010
Rabunkiem nazywamy podbieranie przez pszczoły pokarmu innym rodzinom pszczelim i korzystanie z zapasów nagromadzonych w tych rodzinach. Rabunki obserwujemy najczęściej na wiosnę i jesienią. Jest to okres, kiedy nie ma pożytków w okolicy, bądź występują one w małych ilościach. Ustają one w okresie obfitości kwitnienia roślin dostarczających pszczołom nektar, rosę spadziową i spadź.
Apiterapia
- Szczegóły
- Opublikowano: 24 luty 2010
Apiterapia - nazwą tą określamy leczenie produktami pszczelimi. Dostarczane przez pszczoły produkty wpływają korzystnie na nasze zdrowie i leczą wiele schorzeń. Wartości odżywcze posiadają następujące produkty pszczele:
Nerwice i bezsenność
- Szczegóły
- Opublikowano: 24 luty 2010
Stany niepokoju nerwowego i bezsenność. Zaleca się spożycie 1 łyżki miodu przed snem - działa uspokajająco i ułatwia zasypianie. Jeszcze lepsze efekty przynosi wypicie 1 szklanki ciepłego mleka z 1 łyżką miodu. Jako środek regenerujący organy wewnętrzne, w szczególności u osób starszych należy pić 1-2 szklanki wody miodowej otrzymanej przez rozpuszczenie 1 łyżki miodu w 1 szklance letniej, przegotowanej wody.
Układ kostny
- Szczegóły
- Opublikowano: 24 luty 2010
Regeneracja okostnej. Zaczynamy kurację od 1 łyżki stołowej miodu rozpuszczonego w 1/2 szklanki wody. Zwiększamy spożycie miodu każdego następnego dnia o 1 łyżkę miodu rozpuszczonego w wodzie do 15 łyżek dziennie. Następnie każdego dnia zmniejszamy spożycie miodu o 1 łyżkę stołową. Ta intensywna kuracja trwa 30 dni.
Miażdżyca
- Szczegóły
- Opublikowano: 24 luty 2010
Miażdżyca. Rozpuścić 2 łyżki miodu w 3/4 szklanki przegotowanej, letniej lub zimnej wody, dodać sok z 1/2 cytryny. Wypijać szklankę 3 razy dziennie przez okres przynajmniej 2 miesięcy.
Nadciśnienie tętnicze
- Szczegóły
- Opublikowano: 24 luty 2010
Nadciśnienie tętnicze. Dobre rezultaty daje stosowanie mieszaniny przygotowanej przez zmieszanie po 1/2 szklanki każdego z następujących składników:
miodu, soku z marchwi, buraków i chrzanu.