Zimowanie pszczół
- Szczegóły
- Opublikowano: 25 listopad 2011
Zimowanie pszczół to potrzeba pokonania przez rodziny wielu barier związanych z niskimi temperaturami i zawilgoceniem. Niskie temperatury zimą i zmieniająca się pogoda powodują potrzebę odprowadzania pary wodnej z ula i dopływ świeżego powietrza do ula. W ulu następuje wymiana powietrza w ramach mechanizmu dyfuzji. Mechanizm ten został opisany w pracy M.W. Bronisza (2009,2010).
Warroza wciąż groźna
- Szczegóły
- Opublikowano: 24 październik 2011
Zastanawiałem się, dlaczego trzy osadzone wcześnie rójki oraz trzy rodziny z młodymi matkami z odkładów nie mogły osiągnąć do końca sierpnia pełnego rozwoju. Wnioskowałem, że główną przyczyną hamującą rozwój jest Varroa destructor, jak się okazało roztocza warrozy masowo opanowały te rodziny. Pszczoły na wylotku były mało ruchliwe anemiczne, zaś praca zbieraczek mniejsza w porównaniu do innych rodzin z mojej pasieki.
Alkaloidy w miodzie
- Szczegóły
- Opublikowano: 24 październik 2011
Właściwości lecznice i trujące alkaloidów w miodzie i pyłku. Ocenia się, że strefę klimatu umiarkowanego zasiedla około tysiąca gatunków roślin, które posiadają właściwości toksyczne. Z tego silnie trujących gatunków w Europie jest niewiele. Do roślin zasiedlających Polskę , wydzielających alkaloidy zaliczyć można:
Podsumowanie sezonu 2011
- Szczegóły
- Opublikowano: 14 październik 2011
Jaki to był sezon pszczelarski dla pszczelarzy na Pomorzu w 2011 roku? Przedstawię na podstawie własnych doświadczeń i opracowanych wyników. W mojej pasiece pszczoły przezimowały dobrze. Straciłem jedną rodzinę pszczelą, która osypała się z powodu braku pokarmu w ulu. Być może rodzina ta była rabowana jesienią 2010 roku i tym samym została pozbawiona zapasów pokarmu zimowego.
Agresywne pszczoły
- Szczegóły
- Opublikowano: 03 sierpień 2011
Osoby zajmujące się pszczelarstwem, szczególnie początkujące chcą mieć pszczoły łagodne, miodne i odporne na choroby. Uzyskanie wymienionych wartości u pszczół jest trudne do osiągnięcia. Zajmują się tym wyspecjalizowani hodowcy matek pszczelich. Poprzez krzyżowanie międzygatunkowe i międzyrasowe pozyskują oni nowe odmiany i rasy pszczół. Od kilku lat kupuję matki pszczele u tego samego hodowcy. Na obszarze Pomorza sprawdziła się rasa pszczoły miodnej kraińskiej Alpejka.
Sfermentowany miód
- Szczegóły
- Opublikowano: 25 kwiecień 2011
Zdarzają się sytuacje, kiedy dochodzi do procesów fermentacyjnych miodu. Konsumenci miodu pytają często dlaczego tak się dzieje. Do procesów fermentacji dochodzić może przede wszystkim w miodach zebranych wczesną wiosną i miodach pozyskanych z późnych zbiorów np. nawłociowych, wrzosowych. W szczególności dotyczy to miodu rzepakowego, który zawiera w swym składzie dużo glukozy i aminokwasów.
Tajemnice miodu
- Szczegóły
- Opublikowano: 25 kwiecień 2011
Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Powstaje z surowców roślinnych, tj. nektaru i spadzi, przetwarzanych przez pszczołę miodną. Profesor dr hab. Valery Isidorov z Zakładu Chemii Środowiska, Uniwersytet w Białymstoku i dr hab. inż. Sławomir Bakier z Zakładu Techniki Rolno-Spożywczej, Politechnika w Białymstoku zidentyfikowali w miodzie całą grupę substancji, o których wcześniej nie było doniesień w publikacjach naukowych.
Sprzedaż bezpośrednia produktów pszczelich
- Szczegóły
- Opublikowano: 20 marzec 2011
Każdy pszczelarz mający pasiekę do 80 uli może prowadzić sprzedaż bezpośrednią wytworzonych produktów pszczelich. Sprzedaż tych produktów nie podlega opodatkowaniu. Sprawę sprzedaży reguluje rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 czerwca 2010 roku. Rozporządzenie to określa szczegółowe warunki, jakie powinien spełniać sprzedawca produktów pochodzenia zwierzęcego konsumentowi końcowemu.
Nosema ceranae
- Szczegóły
- Opublikowano: 27 styczeń 2011
Nosema ceranae - masowe ginięcie pszczół. W 1994 roku Ingemar Fries z Uniwersytetu Rolnego w Uppsal (Szwecja) odkrył u dorosłych osobników Apis cerana (pszczoła azjatycka) nowego przedstawiciela grupy grzybów mikrosporidiów - Nosema ceranae. Odkrycia tego dokonał prowadząc badania podczas pobytu w Narodowym Instytucie Badań nad Pszczołami na peryferiach Pekinu.