Kwitnące rzepaki i rójki
- Szczegóły
- Opublikowano: 07 czerwiec 2016
Bardzo ciepłe, suche i słoneczne dni maja oraz ciepłe noce z temperaturą 18 stopni spowodowały, że niektóre rodziny pszczele wyroiły się. Zamiast zbierać nektar i tym samym ograniczać matkę w czerwieniu rodziny te przygotowywały się do rójki. Susza spowodowała, że rzepak słabiej nektarował w porównaniu z poprzednimi latami. Czynione zabiegi przeciwrójkowe na niewiele się zdały. Po wycięciu mateczników rodziny zakładały nowe. Nie sposób było upilnować roje, kiedy ule ma się w kilku miejscach oddalonych od siebie o wiele kilometrów. Powstawały więc straty.
Rzepak - wiosenne zbiory miodu
- Szczegóły
- Opublikowano: 03 czerwiec 2016
Rzepak kończy kwitnienie. W tym roku bardzo szybko z powodu wysokich temperatur w miesiącu maju. Wegetacja rzepaku w 2015 roku przebiegała inaczej, przedłużała się na skutek majowych chłodów. Sytuacja ta sprzyjała zbiorom miodu rzepakowego, który udało się zebrać dwukrotnie. Teraz rzepak szybko kończy kwitnienie i będzie z niego tylko jeden zbiór miodu. Wcześniej natomiast silne rodziny zebrały trochę miodu z mniszka lekarskiego, który dobrze nektarował. Dzięki mniszkowi słabsze zbiory z rzepaku zostały nieznacznie zrekompensowane. Obecnie kwitnie akacja. Tam, gdzie są drzewa akacjowe zapewne będzie dobry zbiór, czemu dodatkowo sprzyjają aktualne warunki pogodowe. Następnie przyjdzie czas na miód z gryki i lipy, ewentualnie wrzosu, jeżeli ktoś się zdecyduje na późne zbiory.
Pierwsze zbiory miodu w sezonie 2016
- Szczegóły
- Opublikowano: 17 maj 2016
Wiosna 2016 roku sprzyjała rozwojowi rodzin pszczelich. Te rodziny, którym można było dodać nadstawki pod koniec kwietnia 2016 roku dały miód wiosenny, z przewagą mniszka. Mniszek lekarski rozpoczął kwitnienie około 18 kwietnia 2016 roku w warunkach klimatycznych Pomorza. Ciepły maj z temperaturą średnią w dzień 19,13°C i 6,2°C w nocy oraz 14 słonecznych dni do 15.05.2016 roku zaowocowały tym, iż z kilku najsilniejszych rodzin pszczelich udało się zebrać miód mniszkowy już 14 i 15 maja.
Pszczoła doskonała
- Szczegóły
- Opublikowano: 07 kwiecień 2016
Człowiek od zarania ingerował w naturę. Poprawiał ją i ulepszał. Dążył do wyhodowania pszczoły doskonałej na własny użytek, która spełniałaby jego oczekiwania. Jest nią pszczoła łagodna, miodna, odporna na różne choroby i roztocza Varroa destructor. Osiągnięcie takich rezultatów postrzegano w wyhodowaniu dużej pszczoły, zdolnej do przynoszenia większej ilości nektaru, z większym języczkiem, który umożliwiałby korzystanie z nektaru kwiatów o głębszych kielichach nektarowych. Aby to osiągnąć poddawano rodzinom pszczelim węzę o zwiększonych komórkach względem tych budowanych naturalnie wynoszących od 5,3 mm do 5,5 mm. Podjęto nawet próbę wyhodowania czerwiu pszczelego na woszczynie trutowej, która się jednak nie powiodła.
Sprzedaż bezpośrednia nieprzetworzonych produktów zwierzęcych - zmiana przepisów
- Szczegóły
- Opublikowano: 22 luty 2016
W dniu 1 stycznia 2016 roku weszły w życie nowe przepisy dotyczące nieprzetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego, zatem i tych, które produkowane są w pszczelarstwie. Obejmują one: 1. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2015 roku (Dz. U. poz. 1703) w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej, 2. Ustawę z dnia 9 kwietnia 2015 r. (Dz. U. z 2015 r. poz. 699) o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz niektórych innych ustaw.
Czytaj więcej: Sprzedaż bezpośrednia nieprzetworzonych produktów zwierzęcych - zmiana przepisów
Sezon pszczelarski 2015 - podsumowanie
- Szczegóły
- Opublikowano: 09 listopad 2015
Chłodna i deszczowa wiosna 2015 roku nie zapowiadała dobrych zbiorów miodu. Spowodowała bowiem opóźnienia w rozwoju rodzin pszczelich o 11 dni w porównaniu z rokiem 2014. Opóźniły się także zbiory miodu. Rzepak natomiast rozpoczął kwitnienie w mojej okolicy już 1 maja 2015 roku, ale chłody wiosenne przedłużyły jego wegetację. Na rzepak wywiozłem 15 rodzin z chwilą rozpoczęcia jego kwitnienia. Tylko pięć rodzin było przygotowanych na zbiory miodu, więc dodatkowo zostały wyposażone w nadstawki.
Pszczoły zwalczające warrozę
- Szczegóły
- Opublikowano: 06 październik 2015
Można wyróżnić dwie odmiany roztocza warrozy: afrykańską Varroa jacobsoni i europejską Varroa destruktor. Bardziej odporna w zwalczaniu i bardziej agresywna jest odmiana europejska. Okazuje się, że pszczoły wschodnie i afrykańskie radzą sobie z tym pasożytem. Z tych terenów, między niektórymi gatunkami istnieje równowaga pomiędzy pasożytem a żywicielem. Taka równowaga występuje pomiędzy pszczołą wschodnią Apis cerana i pasożytem Varroa jacobsoni oraz pszczołą kapsztadzką Apis mellifera capensis. Samice Varroa u Apis cerana nie namnażają się na czerwiu pszczelim, tylko na czerwiu trutowym. Kiedy zostanie porażony czerw pszczeli Varroa wydaje potomstwo niepłodne. Cykl rozwoju larw u tych pszczół jest skrócony, co uniemożliwia rozwój płodnego potomstwa warrozy.
Pszczoły rabusie
- Szczegóły
- Opublikowano: 28 sierpień 2015
Zaskoczyło mnie zachowanie pszczół rabusiów. Przypadkowo zauważyłem, że pszczoły rabusie odbywają odległe loty po pokarm, który jest dla nich dostępny. Przy moim domu w garażu miałem w nadstawkach ramki z woszczyną, które zawierały resztki miodu po odwirowaniu. Nieszczelne drzwi garażowe spowodowały, że pojawiły się rabusie. Pokarm okazał się atrakcyjny dla tych pszczół. Stały się one bardzo agresywne i wszelkimi sposobami starały się dostać do pokarmu. Przykrycie nadstawek nie zmniejszyło zachowań agresywnych. Pszczoły wdzierały się do ramek z pokarmem najmniejszymi otworami. Przełożyłem więc nadstawki ramkami woszczyny do przyczepy i szczelnie przyczepę okryłem.
Deszczowa i wietrzna wiosna 2015
- Szczegóły
- Opublikowano: 21 maj 2015
Chłodne wiosenne wiatry i opady deszczu w 2015 roku opóźniły wegetację rzepaku o dziesięć dni w porównaniu z 2014 rokiem. W tym roku rzepak w pobliżu naszej miejscowości rozpoczął kwitnienie 1 maja 2015. Pszczoły mniej odwiedzały kwiaty mniszka i kwitnące drzewa owocowe, aniżeli w roku ubiegłym. Także rzepak mimo, iż w pełni kwitnący jest mniej odwiedzany.